Louise Kennedy

Over de schreef

/ /
Opties
Gegevens
ISBN 978 94 932 5680 4
Verschijningsdatum 13-10-2022
Pagina's 356
Omschrijving

Het is midden jaren zeventig. Het Ierse nieuws wordt gedomineerd door berichten over ontploffende autobommen en mensen die worden beschoten, mishandeld of vermoord. Iedereen zit verbijsterd vastgekluisterd aan het beeldscherm, getuige van een van de gewelddadigste periodes in de Ierse geschiedenis. Cushla Lavery woont met haar moeder in een klein dorpje vlak bij Belfast. Ze geeft les op een basisschool en draait daarnaast regelmatig bardiensten in de pub van haar familie.

 

Dan ontmoet ze Michael Agnew, een oudere, getrouwde advocaat. Qua status en klasse konden ze niet meer van elkaar verschillen, maar noch dat, noch het enorme risico om betrapt te worden weerhoudt hen ervan zich al snel in een stormachtige affaire te storten.

 

Als de vader van een van haar leerlingen slachtoffer wordt van een brute aanval helpt Cushla de familie waar ze maar kan. En langzamerhand wordt het conflict tussen haar wereld en die van Michael groter. Naarmate hun affaire intenser wordt, lopen ook de politieke spanningen op en dreigt alles wat Cushla zo zorgvuldig had opgebouwd uit elkaar te vallen.

 

Over de schreef is een kwetsbaar en tegelijkertijd onverschrokken verhaal, een knap geschreven en intiem portret van mensen die gevangen zitten in het grensgebied tussen het persoonlijke en het politieke, waar wie je bent opeens minder gewicht draagt maar welke keuzes je maakt des te meer.

Toon meer