Ellen Deckwitz en Jan Brokken in Writers Series Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag

11-10-2023 20:30, Spui 68, 2511 BT Den Haag

Onze eerste Writers Series-aflevering van dit seizoen belooft meteen een topavond te worden: auteurs Jan Brokken en Ellen Deckwitz gaan met elkaar in gesprek. Over zijn nieuwe boek De kampschilders, en over kunst als redding in zware tijden.

De aanleiding om juist deze schrijvers bijeen te brengen is Brokkens nieuwste non-fictie boek De kampschilders, waarin hij magistraal de verhalen verweeft van zijn ouders en van kunstenaars die allen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands-Indië in Japanse interneringskampen verbleven.

Brokken schetst ook hoe in de jaren dertig kunstenaars vanuit de hele wereld naar Bali kwamen en geïnspireerd raakten door de Balinese cultuur. En hoe kunst een redding bleek tijdens de verschrikkingen van de Japanse kampen.

Ellen Deckwitz' Indische grootmoeder was ook gedwongen in Japanse interneringskampen te verblijven. Ze vertelde Ellen er over. Na haar overlijden, bemerkte Ellen dat zij als enige in haar familie over dit deel van het leven van haar oma had gehoord. Ze sprak met veel anderen met Indische roots en publiceerde hierover vervolgens haar indrukwekkende dichtbundel Hogere natuurkunde.

De kampschilders is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs, die eind oktober 2023 aan de winnaar wordt uitgereikt als onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Jan Brokken is bovendien onlangs voor zijn gehele oeuvre onderscheiden met de Gouden Ganzeveer.

Kom kijken en luisteren woensdagavond 11 oktober, 20:30-22:00 uur in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Let op: Writers Series vindt niet zoals voorheen plaats in Studio B (1e etage) maar op Podium B (5e etage).

Klik hier voor meer informatie en tickets.