Ellen Deckwitz op Winternachten festival
15-01-2020 00:00, Theater aan het Spui & Filmhuis Den Haag
Winternachten, het internationaal literair festival van Den Haag, vindt dit jaar plaats van woensdag 15 t/m zondag 19 januari. Naast talloze schrijvers en denkers zal Ellen Deckwitz verschillende keren een optreden doen. Hieronder volgt een overzicht van haar optredens. Koop hier uw tickets!
Opening night - a Free Mind. Een fantastische line-up van vijftien Nederlandse en internationale auteurs geeft een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met 28 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is na afloop en verder het gehele festival verkrijgbaar in de festivalboekwinkel van De Vries Van Stockum; vanaf 14 januari ook in de reguliere (online) boekhandels.
NRC Leesclub live - Theater aan het Spui - 18 januari, 14u Een traditie op het Winternachten festival: de NRC Leesclub Live. Het panel, met daarin dichter Ellen Deckwitz en journalist Clarice Gargard, beide NRC-columnisten, bespreekt onder leiding van NRC-chef boeken Michel KrielaarsOeroeg (1948) van Hella Haasse. Ze beargumenteren er een 'bijsluiter' bij voor nieuwe lezers of diegenen die de novelle al kennen. Iedereen is welkom bij deze bijeenkomst en uiteraard kunt u, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen in de discussie.
Indische roots in poëzie en muziek: Ellen Deckwitz en Robin Block - Bibliotheek Nieuw Waldeck - 17 januari, 20.15 Deze generatie met een familie-achtergrond in Nederlands-Indië leert de verhalen van toen onder andere kennen via hun grootouders. Dichter, theatermaker en poetryslammer Ellen Deckwitz (37) verwerkte die in haar nieuwe dichtbundel Hogere Natuurkunde. Haar 'stalen oma' - grootmoeder Koos - woonde naast het gezin, en vertelde haar als kind over wat ze had meegemaakt in de Japanse interneringskampen van 1942 tot 1945. Ellen Deckwitz treedt op met een generatiegenoot: de schrijver, performer en muzikant Robin Block (38). Zijn grootouders ontvluchtten in 1949 Nederlands-Indië. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde. Robin laat hun verhalen horen in tekst en muziek.
Ellen Deckwitz en Adriaan van Dis, De erfenis - Theater aan het Spui - 18 januari, 21u Over familie, erfenis en hoe je wel of niet kunt ontsnappen aan de overlevering van geschiedenis, en daarmee je wortels, en het geluk, verdriet wat daarmee gepaard gaat: een gesprek onder leiding van Fiep van Bodegom, met muziek van Robin Block. Ellen Deckwitz schreef in haar nieuwe bundel Hogere natuurkunde over de oorlog, over Nederlands-Indië en over de gevolgen daarvan voor het huidige Nederland. De grootmoeder in de tekst is haar Indische oma. Zij vertelt haar verhaal alleen aan haar kleindochter.