Witch Way Now? Literaire avond over Heks! Heks! Heks! met Jente Posthuma

03-06-2023 19:30, Lab111, Amsterdam

Naar aanleiding van Heks! Heks! Heks! cureert Jente Posthuma een avondprogramma over de heks als symbool voor verzet, met voordrachten, een performance en een gesprek. En met een speciale rol voor Stichting Nationaal Heksenmonument.

De geschiedenis van de heksenjachten in Europa en koloniaal Amerika kent talloze slachtoffers. Tienduizenden vrouwen zijn onderdrukt, beschuldigd, gemarteld en vermoord. Ook in Nederland zijn er slachtoffers gemaakt. Nationaal eerherstel is er nooit gekomen, maar de impact is groot.

Deze avond draait om de misogyne aard van deze geschiedenis en de gevolgen daarvan in het heden. Maar ook de religie van de heks komt aan bod en haar relatie tot de natuur. Waarom is de heks een symbool voor verzet en hoe komt het dat ‘het vrouwelijke’ een bedreiging vormt in een maatschappij waarin patriarchale normen heersen? Het programma buigt zich ook over de vraag waarom in sommige landen in Sub-Sahara-Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië nog steeds op heksen wordt gejaagd.

Met bijdragen van onder andere Bregje Hofstede, Susan Smit, Manon Uphoff, Marie Claus, Jente Posthuma, Alma Mathijsen, Manja Bedner, Sophie van Winden en Eva Marie de Waal.

Tickets kosten €14,50 en zijn hier beschikbaar.