
Luister dan, dit boek toch? Dit boek dat je hier ziet? Geloof ons als we zeggen dat je waarschijnlijk nooit een boek als dit tegen gaat komen. Ten eerste lees je het boek achterstevoren, en ten tweede is het niet in het Nederlands maar in het Smibanese geschreven. Als je niet weet wat het Smibanese is moet je eerst het Smibanese woordenboek aanschaffen dat we in november 2019 uitgaven.
Maar dit boek?! Aan de hand van zijn eigen leven wil Prof. Soortkill met dit boek aangeven hoe hiphopcultuur hem aanleiding heeft gegeven tot zelfactualisatie en heeft bevrijd van de massa-indoctrinatie en het koloniale erfgoed waar mensen uit de Afrikaanse diaspora mee te maken hebben. Prof. Soortkill z'n roots liggen namelijk in Suriname, een land dat volgens hem een kunstmatige natie is.
Het koloniale bewind deed er tijdens en vooral na de afschaffing van de slavernij alles aan om het volk in Suriname op een dwaalspoor te brengen en daar te houden. Met succes, want het land kent meerdere bevolkingsgroepen met allemaal een eigen verhaal, terwijl geen van de groepen elkaars verhaal goed kent. Sterker nog, de meeste kennen niet eens hun eigen verhaal. Na de onafhankelijkheid in 1975 emigreerde bijna de helft van de Surinaamse bevolking, waaronder ook Prof. Soortkills familie, naar Nederland. Eenmaal hier raakte men verdwaald in de verplichting, de sleur, de achtergestelde positie door de koloniale nalatenschap op maatschappelijk niveau en het gebrek aan eigen cultuur, omdat de Afro-Surinamers hier eeuwenlang geen ruimte voor kregen.
De nalatenschap van het kolonialisme op gemeenschappen die hier de dupe van waren wordt vaak onderschat, met name op spiritueel niveau. Via hiphop leerde Prof. Soortkill over de black liberation movements in de VS, hoe zij zich hebben bevrijd van spirituele ballast en hoe het sneeuwbaleffect van al deze bewegingen heeft geresulteerd in het fenomeen 'hiphop'. Vanuit dit idee is Smibanese University opgericht, het hiphopkenniscentrum van Prof. Soortkill waar hij in z'n eigen woorden spiritual knowledge propageert. Al deze knowledge heeft hij samengevat in een ideologie genaamd 'smibologie', waarbinnen de Smibologic Theory een praktische formule biedt die fungeert als een compleet nieuwe levenswijze, een own way of life, die hij aanbiedt aan mensen.
‘Smibologie zit vol authentieke, fantasierijke en bovenal leerzame verhalen en geschiedenis, die je een groter vocabulaire en inzicht schenken.’ – De Correspondent
‘Een bijzonder fascinerend pleidooi voor een ontregelende en revolutionaire spiritualiteit.’ – Trouw
‘Fantastisch verhaal. Ik heb het met groot plezier gelezen. […] Jongens, we moeten er samen uitkomen. Dit feestelijke boek helpt je daarbij.’ – Adriaan van Dis
‘Bro, ik vind het een meesterwerk.’ – Mitchell Esajas
‘Wat een gevoel voor taal. Wat een liefde voor taal. Alsof ik in Prof. Soortkills hoofd mag zitten en meeluister met zijn gedachten.’ – Joris Luyendijk
‘Ik leef al jaren volgens de Smibologische leer. HipHop heeft mij ook opgevoed.’ – Kees de Koning
‘Een van de meest essentiële boeken die ik heb gelezen in de afgelopen tien jaar, zeker van Nederlandse bodem. Ik zag het in de winkel en dacht: dit wil ik lezen. Vooral de laatste pagina’s, waarin hij uitlegt hoe de Smibanese University werkt, merkte ik: die waarden komen best wel overeen met onze waarden. [...] Het feit dat prof. Soortkill zo vrijgevig is met zijn wijsheid, in plaats van dat hij het voor zichzelf wil houden, dat moet ook meer gebeuren.’ Ares in Pass de Aux (YouTube)