Dilara Bilgiç

De gelabelde. Pleidooi voor een genuanceerde wereldbeschouwing

/ /
Opties
Gegevens
ISBN 978 94 932 5644 6
Verschijningsdatum 24-02-2022
Pagina's 272
Omschrijving

De hele dag door doen we het, bewust of onbewust: hokjesdenken. En niemand ontkomt eraan. Ook Dilara Bilgiç betrapt zichzelf erop, ze labelt, en wordt gelabeld: waar de een haar een conservatieve moslim vindt, noemt de ander haar seculier. Voor haar Nederlandse vrienden is ze de Turk, voor haar Turkse familie de Hollander. Bilgiç beschrijft de reis die ze zelf aflegt om zich te ontworstelen aan allerlei labels en haar neiging tot labelen, en houdt ons zo een spiegel voor. Invoelend laat ze ons zien wie we zijn: mensen onder elkaar. Die wanneer ze voorbij de hokjes durven te denken zien dat we heus niet zo ontzettend verschillend zijn.

De gelabelde is een intelligent pleidooi voor nuance in plaats van polarisatie, een hartverwarmend betoog over empathie en betrokkenheid met de medemens.

Toon meer

Reacties

Genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs 2023.

De gelabelde is een persoonlijke en originele verkenning van wat er gebeurt als we verder kijken dan het hokje en erachter komen dat de door ons gelabelden meer op ons lijken dan we denken.’ – de Volkskrant

Toon meer