Marli Huijer

De toekomst van het sterven

/ /
Opties
Gegevens
ISBN 978 94 932 5684 2
Verschijningsdatum 31-05-2022
Pagina's 160
Omschrijving

Pluimcast over 'De toekomst van het sterven' met Marli Huijer

Duizenden jaren lang was onsterfelijkheid weggelegd voor de goden. Ieder mens veranderde uiteindelijk in een lijk.

 

Tegenwoordig willen verouderingsdeskundigen en trans- humanisten de sterfelijkheid opheffen. De eerste stap daartoe is dat mensen minstens honderd jaar in gezondheid kunnen leven om vervolgens snel en pijnloos de wereld te verlaten.

 

In werkelijkheid begint de aftakeling kort na ons pensioen en duurt dan zo’n vijftien jaar. Wat betekent dat voor hoe we ons verhouden tot de laatste levensfase? Hebben ziektes en aftakeling betekenis omdat ze ons voorbereiden op de dood?

 

Is de zorglast van de laatste levensfase nog op te brengen als de hele samenleving ouder wordt? Zijn er grenzen aan de groei van de levensduur? Bestaat er zoiets als een juist moment van sterven?

 

In De toekomst van het sterven onderzoekt Huijer onze omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk als maatschappelijk en politiek vlak.

 

Dit boek is het zevende deel in de serie ‘Vitale ideeën voor de wereld van morgen’. Deze serie behandelt levensnoodzakelijke vraagstukken en onderwerpen, telkens met het uitgangspunt: hoe willen we dat de wereld er morgen uitziet, en wat moeten we daarvoor doen? Eerder verscheen o.a. Een land van kleine buffers van Dirk Bezemer, Nederland voedselparadijs van Barbara Baarsma en Wij zijn de stad van Floor Milikowski.

Toon meer

Reacties

'Schitterende reflecties op wat het betekent om een goed leven te leiden.'  – Roanne van Voorst

 

‘Ze vraagt om meer waardering van lijden en sterven, pleit voor meer omgang tussen de generaties en spreekt zich uit tegen medicalisering van de oude dag, allemaal terecht.’ – NRC

 

'Met De toekomst van het sterven levert Marli Huijer een welkome bijdrage aan de publieke bezinning op een goed levenseinde.' Nieuwwij

 

'In fijnzinnige bewoordingen vertolkt zij haar ervaring van een – goddelijke – glans over haar tijdelijke bestaan.' – Bazarow.

 

‘Bij alle stervelingen aanbevolen, dit boek.’ – Dagblad van het Noorden

 

'De spijker op z’n kop!' lezersreactie in de Volkskrant

 

'Graag dagelijks stukken zoals dat van Marli Huijer in de krant!' lezersreactie in de Volkskrant

 

'Voor wie zijn geest wil scherpen.' – Laatste wil

 

 

Toon meer