Marjan Slob

Door de bomen het huis. Bouwen met hout

/ /
Opties
Gegevens
ISBN 9789493304024
Verschijningsdatum 08-11-2022
Omschrijving

Pluimcast over 'Door de bomen het huis' met Marjan Slob

Houtbouw is een idee om heel vrolijk van te worden. Met hout kun je namelijk bouwen zoveel je wilt, en zolang je voor elke gevelde boom maar weer een nieuwe boom plant, zal de CO2-teller zelfs teruglopen! Daarmee heeft houtbouw de potentie om de wereld echt duurzamer maken. 

 

Technisch en ecologisch gezien is grootschalige houtbouw mogelijk, leert Marjan Slob van architecten en bosbeheerders. Maar er is ook weerstand vanuit onverwachte hoek, want houtbouw vereist dat je bomen kapt – en dat roept verzet op bij mensen die aan bomen gehecht zijn.  

 

Beter dan die twijfelaars te verstikken met berekeningen en argumenten, is het om te luisteren naar de manier waarop zij bomen beleven. Ervaar je een boom als bron van bouwmateriaal, of als majestueus en wijs wezen? AIs onderdeel van een bosbiotoop, of als element van een cultuurlandschap? Met elke kijkrichting hangen weer andere betekenissen en waarden samen. 

 

Zelf gelooft Slob in houtbouw. Maar ze wil niet voorbij denderen aan die verschillen in waardering. Ze luistert liever, en doordenkt wat ze hoort. Want alleen dan kan houtbouw een verbindend ideaal worden.

 

Zo is dit essay niet alleen een onderzoek naar verschillende waarderingen van de boom, maar ook een demonstratie van een hedendaagse manier om aan democratie te doen. Toon meer