'Smibanese woordenboek 2.0' van Soortkill

30 oktober 2019

Het Smibanese is een dialect van de straattalen in Nederland. In de afgelopen decennia is in de grote steden een omgangstaal ontstaan die vooral onder jongeren steeds populairder wordt. Dankzij de groei van de hiphopcultuur reikt haar invloed inmiddels ver; op veel middelbare scholen en niet alleen in grote steden wordt het Smibanese gesproken.

Een veel voorkomende trend wereldwijd in straattaal is dat gewone woorden worden omgedraaid, zodanig dat de uitspraak nog steeds fijn is. Naast omdraaiingen is het Smibanese een versmelting van het Surinaams, Engels, Papiaments, Marokkaans, Turks, Ghanees en tot slot het Nederlands.

Dit boek bevat meer dan 2000 woorden uit het Smibanese, maar ook afkortingen en uitdrukkingen. Ook duikt de auteur in de geschiedenis van de taal en de Bijlmer, waar het woordenboek is ontstaan.

De auteur, Soortkill, is medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, een multidisciplinair collectief uit de Bijlmer. SMIB staat voor BIMS, een koosnaam voor de Amsterdamse Bijlmer, waar de oprichters vandaan komen. Het was eerst een platform voor het releasen van zelfgemaakt muzikale producties, maar na verloop van tijd volgden een kledinglijn genaamd SUMIBU, een mediaplatform/uitgeverij genaamd Smibanese University, een eigen festival en zelfs een eigen winkel. SMIB-voorman en rapper Ray Fuego heeft het voorwoord geschreven.

Het Smibanese woordenboek 2.0 is genomineerd voor de Taalboekenprijs 2020.