'Waar ik liever niet aan denk' van Jente Posthuma is genomineerd voor de International Booker Prize 2024

12 maart 2024

Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma is genomineerd voor de International Booker Prize 2024. Posthuma is na Harry Mulisch, Tommy Wieringa, Lucas Rijneveld en Jaap Robben de vijfde Nederlander die genomineerd is voor de literatuurprijs.

What I’d Rather Not Think About, de door Sarah Timmer Harvey in het Engels vertaalde roman van Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma, staat op de longlist van de prestigieuze International Booker Prize. Dit jaar bestaat de lijst uit dertien titels.

De International Booker Prize is een van de belangrijkste literaire prijzen binnen de Engelse taal. Ieder jaar kiest de jury de beste roman die is vertaald in het Engels en is verschenen in Groot-Brittannië of Ierland. Eerder wonnen onder anderen Ismail Kadare, David Grossman, Olga Tokarczuk, Lucas Rijneveld en Georgi Gospodinov.

Waar ik liever niet aan denk verscheen in mei 2020 bij Uitgeverij Pluim en werd lovend door de pers onthaald. Posthuma debuteerde zeer succesvol met Mensen zonder uitstraling, dat in 2025 eveneens in vertaling bij Scribe zal verschijnen. Afgelopen jaar verscheen Heks! Heks! Heks! waarin Posthuma drie middeleeuwse sagen uit Overijssel over eigenzinnige vrouwen hertaalde.

***

Over Waar ik liever niet aan denk:

Waar ik liever niet aan denk is het verhaal van een tweeling en beschrijft op bedrieglijk nonchalante, maar uiterst indringende wijze wat er gebeurt als de persoon op wie je je hele bestaan hebt gebouwd, er plotseling niet meer is.

In korte hoofdstukken, vol melancholie en verrassende humor, vertelt Posthuma het verhaal van een depressieve broer, bekeken vanuit het perspectief van de zus die haar tweelingbroer zowel liefheeft als hem dingen kwalijk neemt, moeite heeft hem te begrijpen en hem vreselijk mist.