Oscar van Gelderen

Oscar van Gelderen (1965) is uitgever bij het in 2007 door hem opgerichte Lebowski Publishers (dat onderdeel is van Overamstel Uitgevers), waar hij onder meer werk van John ‘Stoner’ Williams, Astrid Holleeder, Roxane van Iperen en Dave Eggers uitgeeft.

Behalve uitgever is hij kunstverzamelaar: samen met zijn echtgenote Manuela Klerkx publiceerde hij in 2018 bij Meulenhoff het boek Ontroerend goed: van kunst kijken naar kunst kopen. Hierin kraken de auteurs de soms onbegrijpelijke taal van de kunstwereld, en bieden de lezer praktische tips voor het aankopen van kunst.

Wekelijks (op donderdag) publiceert hij (samen met Manuela Klerkx) de kunstrubriek ‘De keuze van…’ in Het Parool (en op GalleryViewer.com). Daarnaast cureert hij met Hugo Borst onregelmatig exposities van (ten onrechte) vergeten kunstenaars, met een speciale liefde voor outsiderkunstenaars.

Hij publiceerde in de Volkskrant artikelen over ‘Tien jaar niet drinken’ en ‘Nick Cave en publieke rouw’, en een interview met de auteur van Malterfoske: Lammert Voos. 

Bij Pluim verschijnen de komende jaren drie boeken: over de psychiater Louis Tas, over geschonden & hervonden identiteit, en over outsiders in kunst, literatuur en leven.