Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) schreef romans, korte verhalen, gedichten, essays en toneelstukken en is een van de meest geprezen auteurs van de Lage Landen. Zijn romans De helaasheid der dingen en Problemski hotel werden verfilmd. Hij ontving zo'n beetje iedere eer die een auteur in deze contreien ten deel kan vallen: zo won hij onder meer de Libris Literatuur Prijs en De Gouden Uil Publieksprijs, werd zijn werk in meer dan twintig talen vertaald en schreef hij in 2015 het Boekenweekgeschenk. Hij wordt door het grote publiek omarmd vanwege zijn humor, scherpe observaties en zinsneden, en indringende karakterschetsen van de mens op zijn hoogste en diepste punt.

Eind 2018 verscheen Engel in de filmzalen, gebaseerd op het in 2011 verschenen boek Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten. In juni 2019 verscheen bij Uitgeverij Pluim De pruimenpluk, Verhulst' hommage aan de falende mens, die keer op keer met nietsontziende precisie en onvervalste empathie wordt opgevoerd in zijn arena.

In het voorjaar van 2020 verscheen Onze verslaggever in de leegte, een pijnlijk eerlijk boek in de traditie van Jeroen Brouwers, Charles Bukowski en Bohumil Hrabal dat ons een schrijver laat zien zoals hij niet gezien wil worden.

Klik hier voor de boekenpodcast met Dimitri Verhulst, waarin hij wordt geïnterviewd over zijn boek, Onze verslaggever in de leegte.

Fotograaf: Stephan Vanfleteren