Jutta Chorus

Alma's dochters

/ /
Opties
Gegevens
ISBN 9789493256705
Verschijningsdatum 01-12-2022
Pagina's 336
Omschrijving

Aan de rand van een Italiaanse vallei vindt Lili eindelijk haar Air-Francekoffertje terug. Eruit vallen de levens van haar voormoeders, van Alma, Elly en Sylvia. Vrouwen die, net als zijzelf, pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film. Hoe komt het dan dat hun namen in de geschiedenis nauwelijks voorkomen?

 

Ze leefden naast Aletta Jacobs, Marga Klompé en de Dolle Mina’s. Maar in het dagelijks leven van Alma en haar dochters bleven mannen het middelpunt van het universum. De vrouwen mochten al dankbaar zijn dat ze hun satellieten waren. Hun bloei bleef, zoals een van hen zegt, ‘in het verborgene’.

 

Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s en gesprekken haalt Jutta Chorus vijf bijzondere vrouwen uit de schaduw. ‘De vrouwelijke lijn wordt in elke generatie overwoekerd door steeds nieuwe mannennamen, je raakt haar zo makkelijk kwijt.’ Vijf sprankelende en wanhopige levens in één meeslepende familiegeschiedenis.

Toon meer

Reacties

‘Vijf vrouwen, vijf schaduwlevens. Een zwerftocht door de generaties, beklemmend en tegelijk adembenemend. Zo kan geschiedenis ook worden geschreven!’ – Geert Mak

 

'Aangrijpende herstory waarin vijf sterke vrouwen uit de schaduw treden. Al lezend stuwde het ene personage me voort naar het andere en fietste ik door anderhalve eeuw Nederlandse geschiedenis heen.' – Lieve Joris

Toon meer