De Schrijvers aan het Woord

8 januari 2020

De nieuwe boekenpodcast van Uitgeverij Pluim is online! Chris Kijne (journalist, programmamaker en presentator) interviewt onze auteurs over de boeken die in het voorjaar van 2020 verschijnen:

L. H. Wiener heeft in vijftig jaar schrijverschap een oeuvre van tientallen bundels en enkele romans opgebouwd. Zeeangst is het nautische logboek van een schipper, die met zijn vriendin en hun poes een zeiltocht maakt langs de Engelse zuidkust. Ter gelegenheid van Wieners 75e verjaardag verschijnt De zoete inval. Een klein boekje met grootste verhalen en ideeën.

Margriet Brandsma, oud correspondent van de NOS in Duitsland, is één van de auteurs van Wij zijn Angela; het boek over één van de machtigste vrouwen op aarde: Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland. Naast de bijdrage van Margriet Brandsma wordt het boek ingeleid door Marcia Luyten, en zijn de andere bijdragen van Els Kloek, Cecile Narinx, Madelijn van Nieuwenhuizen, Devika Partiman, Wilma de Rek, Manon Uphoff en Evelien van Veen.

Carla Zijlemaker vertelt over Daniel J. Levitin's Ouder worden met succes, waarin de neurowetenschapper onderzoek doet naar de kracht en potentie van ons leven. Hij biedt een nieuwe perspectief op ouder worden met praktische tips over wat je in elke levensfase kan doen om prettiger oud te worden.

Evi Hoste, redacteur bij Uitgeverij Pluim, vertelt over Tijd voor actie, het boek waarin Carola Rackete vertelt over haar strijd, over de directe samenhang tussen vluchtelingenstromen, de klimaatcrisis en de toenemende ongelijkheid in de wereld, en oproept om te handelen.

Vanessa Oostijen vertelt over haar debuutroman, Tussenruimte, een breekbaar en bij vlagen hard en onvoorspelbaar sprookjesachtig verhaal.

Dimitri Verhulst vertelt over Onze verslaggever in de leegte. Ogenschijnlijk uit het niets begon Verhulst een aantal jaar geleden een dagboek om te schrijven waarover hij niet praten kon. Het resultaat is een pijnlijk eerlijk boek in de traditie van Jeroen Brouwers, Charles Bukowski en Bohumil Hrabal en laat ons een schrijver zien zoals hij niet gezien wil worden.

Jaap Scholten vertelt over Suikerbastaard, een wervelende roman over reizen naar het grote onbekende en het eeuwige verlangen.

Productie: Merel Borst
Jingle: Marijn Slager
Interviewer: Chris Kijne

Veel luisterplezier!

Verder verschijnt in het voorjaar van 2020 bij Uitgeverij Pluim:

Wie herdenken wij op 5 mei? is een visuele gids van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die op 4 mei worden herdacht, samengesteld door Jaap Goudsmit, Johan Heilbron, Peter Ekamper, Timo van Barneveld en Bela Zsigmond.

Liefdevol onderzoek naar het leven van een bipolaire moeder: Moeder van glas van Roos Schlikker in midprice.

Hoe werkt oorlogstrauma door in de volgende generaties? In april verschijnt van Ellen Deckwitz, Echokamer, overleven in tijden van oorlog en vrede.

In Nederland in stukken geeft Maarten van der Graaff antwoord op de vraag: Wat is Nederland? Flarden van liedjes, historische teksten, interviews, gedichten en beleidsdocumenten komen samen in deze bundel, om in een gelaagd document de vele mogelijke antwoorden op die vraag bloot te leggen.

In Harpie voert Hannah van Binsbergen een jonge vrouw op die onbevreesd en schaamteloos haar seksualiteit viert en grenzen opzoekt of nonchalant overschrijdt.

In 2017, terwijl De Correspondent in Nederland het zwaarste jaar uit zijn geschiedenis meemaakte, verhuisden Wijnberg en Pfauth naar New York om te doen wat nog geen Nederlands medium eerder deed: de Amerikaanse markt veroveren met een internationale uitbreiding. Leendert van der Valk vertelt het avontuur in De Correspondent in Amerika.